A repülés és a cukorbetegség

A szövődménymentes, egyensúlyban lévő cukorbeteg bárhová elrepülhet utasszállító repülőgéppel, ha megfelelően fel van készülve.

repülés, cukorbetegség, diabetes, utazás, légibetegségr | InforMed Hírek16   InforMed | Strényer, F.

Ne repüljön az a cukorbeteg, aki az utazást megelőző két hétben anyagcserezavar miatt kórházi kezelésre szorult, vagy akinek bármilyen heveny megbetegedése zajlik. Az se vállalkozzon repülésre, aki nem képes betegségét megfelelően ellátni (inzulinadás, vércukor-önellenőrzés, a vércukoresés tüneteinek felismerése stb.). Ilyen esetben jól kiképzett hozzátartozó kíséretével a repülés esetleg engedélyezhető.

A szövődményes cukorbetegek (szív-érrendszeri, idegrendszeri, szem, vese stb.) mindig egyéni elbírálást igényelnek. Az indulást közvetlenül megelőző időszakban (ugyanúgy, mint egyéb más idült megbetegedés esetén) kezelőorvosuknál vizsgálat javasolt. A vizsgálat célja a cukorháztartás állapotának felmérése és ekkor kerülhet sor a repüléssel kapcsolatos konkrét teendők megbeszélésére.

Ha ez szükséges, az előkészítéshez diabetológiai szakkonzílium vehető igénybe a diabetológiai gondozókban. Társbetegségek esetén egyéb specialisták segítségét is lehet kérni az utazási alkalmasság elbírálásához.

Diétás tanácsok

A cukorbetegeknek, mint közismert, eléggé szigorú diétát kell tartaniuk, ezért első lépésként rendeljenek megfelelő diabetikus étrendet az utazás időtartamára. Ilyen kérést minden légitársaság teljesíteni tud.

Az esetleg előforduló alacsony vércukor (hipoglikémia) normalizálására vigyenek magukkal gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmazó, normál cukortartalmú 2 dl-es ivólevet és lassúbb felszívódású szénhidrátot tartalmazó száraz ételt (például kekszet). Legyen megfelelő mennyiségű gyógyszer és egyéb segédeszköz (tű, fecskendő, vércukor-ellenőrző készlet) a kézipoggyászban. Bár az inzulint hosszabb tárolás idején kétségtelenül legjobb hűtőszekrényben tartani, nem kell attól félni, hogy az a repülőút során, normális hőmérsékleten megromlik.

Az útlevélben helyezzék el a cukorbetegséget igazoló kártyájukat, ennek kitöltéséhez kérhetik kezelőorvosuk segítségét. Ez nemcsak a diabétesz tényét, hanem a pontos kezelési módot is tartalmazza. Ilyen többnyelvű igazolványokból különfélék vannak forgalomban.

Időzónákon át

A repülés számos hatása közül cukorbetegeknél az időeltolódás (jet lag) okozhatja a legtöbb zavart. Kelet-nyugati vagy ellenkező irányú repülés esetén az utazó 6-12 időzónát is átléphet. A célállomás ideje ennyi órával kevesebb vagy több az itthoninál. Észak-déli utazáskor ugyanabban az időzónában maradunk, tehát nem kell napirendünkön változtatni.

Az időeltolódás miatt feltétlenül szükséges az étkezési és gyógyszerelési menetrend kiigazítása. Csak diétázó, illetve emellett tablettát szedő betegeknél ezzel nincs különösebb probléma. Inzulinnal kezelteknél a teendők függenek a kezelés módjától. Kész megoldást mindenesetre sajnos nem tudok ajánlani. 

Az egyik módszer a "lassú átállítás". Ekkor már az indulás előtt apránként változtatjuk az inzulinbeadás idejét, és a célállomásra érkezve érjük el az ottani nappali-éjszakai menetrendet. Ha például a célállomás 7 időzónával van távolabb nyugatra, a beteg napirendje egy hét alatt fokozatosan átállítható, mindennap egy órával később adja a reggeli inzulint, és az egész napi programját naponta egy órával csúsztatja.

Megérkezéskor tehát a beteg étkezési, inzulinadási ciklusa már összhangban lesz a célállomással. Napi kétszeri inzulinkezelésben részesülőknél ez a módszer a legcélravezetőbb, de egyéb kezelési módozatoknál is alkalmazható.

A másik módszer a "gyors átállítás". Ekkor az utazás idejére és az azt követő napra a lehetséges vércukorérték függvényében előre megbeszéljük a teendőket (étkezések, inzulinadás, fizikai aktivitás). Ilyen átállás gyakran igényel improvizációt, tehát erre legalkalmasabbak a napi többszöri (intenzív) inzulinkezelésben részesülő, jól kiképzett, a vércukor-önellenőrzésben jártas betegek.

Az új időzónában, az alkalmazkodás napjaiban, míg a szervezet "belső órája" teljesen át nem állt a megváltozott körülményekhez, váratlan vércukor-reakciók fordulhatnak elő. Ennek egyik oka, hogy az inzulinnal ellentétes hatású hormonok elválasztása a szervezetben (ez napszaki ingadozást mutat) átmenetileg nincs összhangban a célállomással. Ezért az érkezés utáni napokban gyakoribb vércukor-ellenőrzést javaslok. Esetleg szükségessé válhat az inzulinkezelés vagy a diéta rövid távú módosítása. Lényegesen megkönnyíti az utazást és az ez utáni átállást, ha a beteg rendelkezik saját vércukor-meghatározó készülékkel.

Légibetegség - hányinger

A légibetegséghez társuló hányinger, hányás felboríthatja a cukorháztartás egyensúlyát. Ilyen hajlam esetén feltétlenül gyógyszeres megelőzés indokolt. A repülőgép súlypontja (a szárnyak vonala) körüli elhelyezkedés, a horizontra szegezett tekintet, a szellőző hideg levegőjének az arcra nyitása segíthet csökkenteni az imbolygás érzését. Az utazás alatti olvasás provokáló tényező lehet.

A légibetegség tünetei (verítékezés, rossz közérzet) hasonlíthatnak a vércukoresésnél (hipoglikémiánál) tapasztaltakhoz. A két állapot elkülönítésében a repülés alatti vércukor-önellenőrzés segít. A cukorbetegek hajlamosabbak a hosszabb ülés miatt kialakuló lábdagadásra is. Ezért fontos a kényelmes elhelyezkedés és az utazás alatti lábtorna.

| repülés, cukorbetegség, diabetes, utazás, légibetegségr
2019-09-17 18:08:31
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop