A repülőgép landolásakor jelentkező rejtélyes fejfájást vizsgálták

A repülőgép landolásakor jelentkező rejtélyes fejfájást vizsgálták olasz kutatók, szerintük ezt a fájdalmat külön altípusként kellene besorolni.

repülő, fejfájás, utazás, repülÅ‘ | MTI Hírek 2012 ;9
A szokatlan, specifikus fájdalomról 2004-ben számoltak be először egy orvosi folyóiratban, azóta pedig több tucat hasonló estet dokumentáltak. A témában kutató olasz szakemberek a Cephalalgia című folyóiratban közölték az eredményeiket. A kutatók amellett érveltek, hogy a fejfájás egyik altípusaként kellene besorolni a jelenséget, és összegyűjtötték azokat a kritériumokat, amelyek alapján az orvosok diagnosztizálni tudják a specifikus fejfájást.

A velencei János és Pál Kórház munkatársaként dolgozó Federico Mainardi által vezetett tanulmány 75 olyan ember esetét ismerteti, aki a "repülőgépen való utazással összefüggő fejfájásra" utaló tüneteket produkált. A résztvevők által kitöltött részletes kérdőívek szerint olyan, a fej egyik oldalán, a szem melletti területen jelentkező erős fájdalomról van szó, amely általában a landolás idejére korlátozódik.

A fejfájás majdnem minden esetben rövid életűnek bizonyult: a résztvevők 96 százalékánál kevesebb mint 30 percig tartott. A pácienseknek csupán elenyésző hányada tapasztalja a fájdalmat minden leszállás alkalmával, és egyeseknél csak bizonyos járatokon jelentkezik a kellemetlenség.

A "landolási fejfájás" külön rendellenességként való kategorizálása révén sokkal közvetlenebbül lehetne vizsgálni a rejtélyes fájdalmat. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi váltja ki a fejfájást. Az egyik elmélet szerint az arcüregben kialakuló nyomásváltozás lehet az oka, azon elgondolásból kiindulva, hogy a náthás, vagy arcüregi fertőzéstől szenvedő utasok is erős fejfájást tapasztalhatnak a felszállás, illetve a landolás során.

A másik kérdés, hogy miért csupán bizonyos utasokat érint a probléma. Mint a halifaxi Dalhousie Orvosi Egyetem ideggyógyásza, R. Allan Purdy rámutatott: a résztvevők több mint fele gazdag kórtörténettel bír a hasonló problémák - köztük migrének és erős fejfájások - terén. A landoláskor jelentkező fejfájás azonban a jelek szerint ártalmatlan kellemetlenség: nem jelent súlyos vagy életveszélyes állapotot.
| utazás, repülő, fejfájás
2012-06-09 04:12:05
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop