Ártalmas lehet az egészségre az időeltolódás és a váltott műszak

Amerikai tudósok állatkísérleteken kimutatták, hogy az időeltolódásnak egészségkárosító hatása lehet.

jet lag, időeltolódás | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Idősebb egereket olyan változásoknak tettek ki, mint amilyeneket azok az emberek élnek át, akik hosszabb repülőutat tesznek meg vagy váltott, illetve éjszakai műszakban dolgoznak.

A szervezetnak a napi ritmusra – az éjszaka és a nappal váltakozására – adott válasza igen bonyolult folyamat, még nem teljesen világos a kutatók számára.

A kísérleti egerek egy csoportjánál heti egy alkalommal „előreállították” az egerek biológiai óráját (ennyi az időkülönbség például Nagy-Britannia és Banglades között), így kevesebb időt töltöttek el sötétben. Egy másik csoportnál hátrafelé állították át az időt, így tehát több időt töltöttek el sötétben, ennyi az időeltolódás Nagy-Britannia és Chicago között. Megint külön csoportot képeztek azok a fiatal és idősebb egerek, akinél meghagyták a normális napi ciklust.

Kiderült, hogy a fiatalabb állatokra nem hatott a ciklus változása. Az idősebb egereknek, akiknek az éjszakáját megrövidítették, mindössze 47 százaléka maradt életben, szemben azzal a 68 százalékkal, akiknél hosszabb lett az éjszaka, és a normális ciklusban meghagyottak 82 százalékával.

A krónikus stressz, amelyet mindeddig a váltott műszakban dolgozóknál az egészségkárosodás okának tartottak, nem fokozódott az idősebb egereknél. A kutatók így azt mondják, hogy a halálozási arány megnövekedésének a kevés alvás vagy az immunrendszer megzavarása lehet az oka.

Az is valószínűnek tartják a kutatók, hogy az életkor is befolyásolhatja a napi ritmust, és az is lehet, hogy az idősebbek fokozott gyengeségük miatt tolerálják kevésbé a nappal és az éjszaka ciklusainak változását.

Bármi legyen is a pontos mechanizmus, a kísérlet felhívja a figyelmet az óramutató járásával ellentétes irányú műszakok biztonságát illetően (azaz amikor az emberek alvási mintája úgy változik, hogy kevesebbet alhatnak), és figyelni kell a repülőgépek személyzetének esetleges hosszú távú egészségkárosodására is.

A kutatók azonban azt is kijelentették, hogy pánikra nincs ok, a kísérlet eredményei miatt még senki se mondja le a repülőútját, és dolgozhat váltott műszakban is. Hozzá kell tenni azt is, hogy a kísérletet egereken végezték, és ezek éjszakai állatok, míg az ember nappali lény.

BBC News
| jet lag, időeltolódás
2006-11-16 10:09:38
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop