Az időeltolódás koplalással kivédhető

Egy új vizsgálat szerint, ha az étkezés időpontjait megváltoztatjuk, a hosszú légi utak után elkerülhetjük az időeltolódás okozta kellemetlenségeket.

időeltolódás, jet lag | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
A Harvard Egyetem kutatói úgy vélik, az agyban létezik egy második biológiai óra is, mely az étkezéssel függ össze, az étkezések időpontját követi, nem pedig a nappalokat és éjszakákat.

Napi alvásciklusunkat, viselkedésünket és anyagcserénket egy hatékony biológiai óra vezérli. A napi ritmus megváltoztatása álmatlansággal, depresszióval, szívbetegséggel, rákkal és idegrendszeri betegségekkel hozható összefüggésbe.

Ez az óra igen érzékeny a napfényre. A tudósok azonban úgy vélik, létezik egy második óra is, amely az étkezési mintáinkkal kapcsolatos. A kutatók olyan egerekkel kísérleteztek, amelyeknek hiányzott az egyik fontos óragénjük, a Bmal1. Amikor ezt a gént az agy különböző részeibe visszahelyezték, ki tudták mutatni az étkezési óra területét, mely a hipotalamuszban található.

Az egerek viselkedését megfigyelve megállapították, hogy az étkezési óra felülírja a másikat, így az állatok addig maradnak ébren, míg enni nem kapnak.

A Science című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az éjszakai műszakban dolgozók és az utazók le tudják küzdeni a fáradtságot, ha nem esznek. Clifford Saper, a kutatás vezetője ezért azt javasolja, hogy az utazók és az éjszakai műszakban dolgozók kihasználhatják ezt a tényt, hogy alkalmazkodni tudjanak az időzónákhoz, és elkerüljék a kellemetlen fáradtságot.

Mivel a biológiai óra naponta csak kis változásra képes, az átlagos embernek egy hét kell ahhoz, hogy egy 11 órás repülőút után, az Egyesült Államokból mondjuk Japánba, átálljon, és a legtöbb utazásnál ekkor már éppen jöhet is haza. Ha azonban ilyenkor a gépen nem eszik valaki, majd a leszállás után azonnal, az segíthet alkalmazkodni a szervezetnek.

BBC News
| időeltolódás, jet lag
2008-05-26 08:04:07
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop