Az időeltolódásról

A globalizáció egyik „mellékhatása”, hogy egyre több üzletember tesz meg hosszú repülőutakat rövid idő alatt, így az időeltolódás okozta problémák is sokasodnak, az alváskutatók pedig szorgosan keresik az új meg új megoldásokat.

alvászavar, jet lag, melatonin | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Az időeltolódás okozta problémákat a már magyarban is meghonosodott „jetlag” szóval foglalja össze a köznyelv. A föld túlsó felére megtett út megnehezíti az utazó belső órájának átállását. A szakemberek szerint időzónánként egy napba is beletelik, amíg valaki teljesen szinkronba kerül a helyi idővel. Ez egyes esetekben akár 6-7 napot is jelenthet.

A tapasztalat az, hogy az üzletembereknek általában nem hogy ennyi ideje nincs, de a gép érkezése után azonnal egy megbeszélésre vagy tárgyalásra kell sietniük.

Az Egyesült Államok turisztikai hivatalának statisztikája szerint csak Amerikában tavaly 8 millió üzletember utazott a tengeren túlra. Megállapították, hogy a jetlag negatív hatásai erősebbek, ha kelet felé, nem nyugat felé utazik valaki.

Mit lehet tenni? A megoldás már csak azért sem könnyű, mert mindenki szervezete másképp reagál az időeltolódásra. Azok például, akik már dolgoztak éjszakai műszakban, könnyebben viselik a megpróbáltatásokat.

Egy chicagói bioritmus- és alváskutató, dr. Charmane Eastman szerint utazás előtt három nappal el kell kezdeni a melatonin-hormon kis dózisokban való szedését, valamint minden nap egy órával korábban javasolt aludni menni. A melatonin a legszélesebb körben ismert segítség, bár elalváskor nem mindig hatásos, viszont segít a belső óra átállításában. Van, aki a gépen iszik 1-2 italt, majd megpróbálja átaludni a repülőutat. Mások a szundikálást majd utána a koffeint ajánlják. Már a fél óránál kevesebb alvás is segíthet a regenerálódásban.

Mivel a kérdés egyre több embert érint, már külön erre a célra alakult tanácsadó cégek is segítenek az időeltolódás okozta problémák megoldásában.

MSNBC.com
| alvászavar, jet lag, melatonin
2006-08-09 17:27:15
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop