Fenyegető fertőzések

Utazni, világot látni, más kultúrákkal megismerkedni csodálatos dolog. Felfedező körutazásunk előtt azonban gondolnunk kell testünk teljesítőképességére is! A szokatlan éghajlat, a számunkra különleges ételek, a furcsa szokások és a szervezetünk számára ismeretlen kórokozók mind-mind veszélyesek lehetnek egészségünkre!

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(7):41-43   Celsus Kft. | Bodrog, A.
A veszélyforrások annál fokozottabban hatnak, minél messzebbre és hosszabb időre utazunk el hazánktól. Nézzük meg hát, mire számíthatunk!
Fő az óvatosság!

A statisztikai adatok alapján a "szokatlan helyre" utazók közül minden második embernek adódnak kisebb-nagyobb panaszai utazása során, avagy azt követően. Legtöbbünketaz "utazók hasmenése" éri utol, de az is előfordulhat, hogy valaki kifejezetten súlyos, esetleg halálos kimenetelű kórt szed össze. Nem árt hát óvatosnak lennünk!


A "másság" velejárói

Mediterrán, illetve trópusi területeken a kíváncsiskodók mintegy 40%-ánál jelentkezikaz "utazók hasmenése" nevű állapot, amely ugyan nem betegség, de igen kellemetlenné teheti pihenésünket. Ezt általában a szokatlanul meleg klíma és a delikateszek fogyasztása okozza, nem beszélve az ivóvíz "másságáról". Ezek a körülmények kedveznek az E. coli baktériumtörzsek támadásának. Ezek gyomor-bél rendszeri huruthoz hasonló panaszokat okoznak, láz és fájdalom nélküli hasmenést, kezdetben rossz közérzet nélkül. Ha ilyenkor kellő mennyiségű ásványi anyagot és folyadékot juttatunk szervezetünkbe, valóban nem érezzük magunkat betegnek. Ha ezt nem tudjuk megtenni, pár óra vagy nap után igen elárvultnak érezhetjük magunkat: gyengeség, bágyadtság, levertség, szédülés, súlyosabb esetben izomgörcsök is felléphetnek. Éppen ezért fontos, hogy felkészülten induljunk útnak, még akkor is, ha ez a "rossz nyavalya" pár nap alatt meggyógyulhat.

"Hétköznapi" májgyulladás

Amennyiben rossz higiénés körülmények közé kerülünk, hepatitis-A vírusfertőzés,vagyis a járványos májgyulladás veszélyeztethet minket. A kórokozót szennyezett kézzel, élelemmel, vízzel visszük be szervezetünkbe, és ha megbetegszünk, a székletünkkel ürítjük is azt.

Az élelmek közül kiemelten kockázatos a nyers tengeri herkentyűk, például az osztriga fogyasztása. A kórság lappangási ideje alatt - 3-30 nap - rossz közérzet, émelygés, hányinger, hasmenés, étvágytalanság, teltségérzet, puffadás, később sötétebb színű vizelet- és világosabb színű székletürítés fordulhat elő sárgasággal, ritkábban anélkül. A betegség spontán gyógyul, de igen ritkán gyorsan halálhoz is vezethet.

Ajánlatos, hogy májgyulladás esetén minél többet pihenjünk, feküdjünk, igyunk bőven folyadékot és együnk édességeket.

FONTOS! Mivel a környezetünkben lévőket megfertőzhetjük, ezért mielőbb forduljunk orvoshoz!

Sokarcú szalmonella

A gyomor-bél rendszeri fertőzések között gyakori a salmonellosis, mely a főleg tejet és/vagy tojást tartalmazó ételekkel terjedhet. Hányinger, hányás, hasmenés, hőemelkedés, láz, köldök körüli hasi fájdalom lehetnek a bakteriális fertőzés tünetei, melyek 7-10 nap alatt spontán gyógyulnak. Ilyen esetben csak ritkán van szükség antibiotikumra.

TUDTA-E? Miután igen sokféle szalmonella létezik, ezt a kellemetlen betegséget, sajnos, többször is elkaphatjuk. Számítsunk arra, hogy a külföldi szalmonellák "ragaszkodóbbak", agresszívabbak lehetnek az otthoninál, így nehezebb felgyógyulni belőlük.

Nemkívánatos "társak"

Figyelmünket ne kerülje el az sem, hogy bizony "társakkal" is hazaérkezhetünk egy-egy egzotikus helyről! Ez jelentheti amöbális vagy különböző bélférgek megtelepedését szervezetünkben, melyek leggyakrabban fertőzött vízzel - fürdéskor! - kerülnek velünk intim közelségbe.

A légúti fertőzések közül leginkább az atípusos tüdőgyulladás kórokozóival kell számolnunk. A bakteriális tüdőgyulladások- rossz közérzet, gyengeség, hőemelkedés, száraz, kínzó köhögés, mellkasi fájdalom, borzongás - megfelelő antibiotikummal kiválóan kezelhetőek és maradéktalanul meggyógyíthatóak.

Vírusok közül - főleg Ázsiában - a madárinfluenza szedheti áldozatait, mely ellen sajnos még nem ismeretes specifikus készítmény.

Szerelmi kalandok nem várt "gyümölcsei"

A szexturizmust kipróbálók figyelmébe ajánlható, hogy az AIDS, a kankó, a vérbaj és a fertőző májgyulladások - vérrel és nemi úton terjedő fajtái: B, C, D - lényegében nem különböznek az itthon ismertek lefolyásától. Ezek közül a baktérium okozta fertőzések - kankó, vérbaj - időben megkezdett, helyes antibiotikum alkalmazásával szövődménymentesen gyógyíthatók.

A B-vírus okozta májgyulladás az esetek legnagyobb, 80 százalékában maradéktalanul gyógyul. Ám néhány vírus halálhoz, hordozóállapothoz - nincs gyulladás, de a beteg folyamatos fertőzőforrás - vagy tartós lefolyású májbetegséghez vezethet. Létezik ellene védőoltás, melyet Magyarországon minden 14. életévét betöltött fiatal ma már terítésmentesen megkap. Ez egy 3 oltásból álló alapimmunizálásból áll, mely kellő ellenanyagszintet hoz létre vérünkben. Hatása 5 évig tart, ezért ötévente emlékeztető oltással újra kell oltatni magunkat, saját költségünkön.

FONTOLJUK MEG! Amennyiben indokolt, szükség szerint immunizáltassuk gyermekünket korábban, illetve saját magunkat, ha még nem részesültünk volna ebben a védőoltásban! A B-vírus elleni oltás megvéd bennünket a D-vírustól is! A májgyulladást okozó C-vírussal már nincs ilyen szerencsénk. Nincs ellene hatásos védőoltás, oka a vírus szervezeten belüli gyors változékonysága, mellyel a testünkben termelődött ellenanyagok támadását ki tudja kerülni. Sajnos, ez különböző aktivitású májgyulladást eredményez. Nehezen kezelhető, a végleges gyógyulás is hosszas folyamat, és csak kis százalékban tapasztalható.

Veszélyes állatok

Ki ne szeretne cuki majmocskát simogatni vagy egy érdekes, színes madarat a markában tartani, denevért nézegetni, kutyát, macskát simogatni? Külföldön ez az attrakció különösen veszélyes lehet! Tét az életünk, mert a veszettség halált okoz!

Létezik ugyan a pre-expositiós oltás, de ezt csak igen szigorú kritériumok alapján adják. Ha gyanús állattal találkoztunk, s megsimogattuk - a szőrzeten tapadó nyálban lévő vírus bőrünk mikrosérülésein keresztül hatol be és betegít meg -, így azonnal, 24 órán belül szükségünk van a veszettség elleni oltássorozat megkezdésére, mert a késlekedés, bármilyen kicsiny is, végzetes lehet!

FIGYELEM! A veszettség elleni oltásnak nincsen ellenjavallata: mindenkor, minden körülmények között be kell adni, ha veszett állattal érintkezünk!

Ejtsünk pár szót a rovarcsípésekről is, amelyek a viszketésen és a bőrpíron kívül elég nagy meglepetést okozhatnak. Terjesztői az álomkórnak, a sárgaláznak, bizonyos féregfertőzéseknek és a maláriának. Utóbbi igen elterjedt világszerte, ezért nem ritka szövődménye egy-egy trópusi utazásnak, hogy kórokozóval a vérünkben térünk haza. Kezelése nem egyszerű dolog, mert a plasmodiumok már igen sok gyógyszerhez alkalmazkodtak, rezisztensek rá. Fontos, hogy amennyiben egzotikus helyről jöttünk haza, és 1 éven belül furcsa vagy ismétlődő, "ok nélküli" láz jelentkezne, ne késlekedjünk orvoshoz fordulni! Ezenkívül tudakoljuk meg, szükséges-e malária ellen megelőzés céljából gyógyszert szedni utazásunk során, és ha igen, azt időben kezdjük el!

Édesvíz - keserű tapasztalat...

Tavakban, pocsolyákban, de nagyobb folyókban is, melyek nem eléggé hidegek és gyors folyásúak, élhetnek olyan élősködők, melyek az ép bőrt átfúrják, és véglegesen betelepszenek a testünkbe, például a húgyhólyagunkba, s onnan semmilyen módszerrel nem távolíthatók el.

FONTOS! Tájékozódjunk, hol, mikor, hogyan lehet fürdeni vagy éppenséggel vízbe mártani az ujjunkat! Ez nem ajánlott Egyiptomban, Indiában, Dél-Amerikában!

Utazások előtt javasolt tennivalók

 • Adassuk be a kötelező és az ajánlott védőoltásokat! Az ehhez szükséges információkat szerezzük be a Nemzetközi Oltóközpontból!
 • Bárhol is járunk, tartsuk be az alapvető higiénés rendszabályokat! Vigyünk vízfertőtlenítésre alkalmas szert - Neomagnolt - magunkkal!
 • Fürödjünk a csatornáktól távol!
 • Csak frissen főzött, frissen sült ételeket fogyasszunk!
 • Állítsunk össze házipatikát! Ne felejtsük itthon tartós gyógyszereinket! Vigyünk ásványi anyag pótlására Normolyt port, s itthoni szénsavmentes ásványvízből néhány "életmentő" palackot! Hasmenés ellen használjunk Bolus adstringenst vagy Smecta port! Legyen nálunk láz-, fájdalom- és köhögéscsillapító, görcsoldó, hányingerre és utazási betegségre való szer! Ha szükséges, orr-, szem- és fülcseppet, ajakherpesz elleni kenőcsöt, fényvédő krémet, bőrnyugtatót is pakoljunk be! A megelőzésre szánt készítményekből kellő mennyiség legyen velünk! Szakember segítségével állítsuk össze az antibiotikumok listáját, melyek alkalmasak lehetnek akut veszély elhárítására!
 • A szúnyogriasztó se maradjon itthon!
 • Gondoskodjunk fertőtlenítőszerről, kötszerről!
 • Vigyünk az úszáshoz műanyag szandált, nehogy mérgező tüskébe lépjünk!
 • Előzetesen trenírozzuk testünket, ez fizikai edzést és az immunrendszer erősítését is jelenti!
 • Szedjünk utazás előtt immunerősítő echinaceát!
 • Roboráljuk magunkat multivitaminokkal, nyomelemekkel, ásványi anyagokkal, friss zöldség- és gyümölcslevekkel!
 • Természetes antibiotikumként tegyünk a teáskannába 2 üveg nem keserű grépfrútmagcseppet!
 • Az utazási feszültséget relaxációval enyhítsük: igyunk citromfű-, orbáncfű-, golgotavirág-teát, vegyünk esti levendulás fürdőt!
 • Olvassunk, tudjunk meg minél többet az adott ország szokásairól, kultúrájáról, mert így testileg-lelkileg jobban felkészülhetünk az esetleges viszontagságokra!

Rizikófaktorok

A leggyakrabban előforduló egészségügyi problémák, amelyekkel utazásunk során találkozhatunk:

 • a gyomrot és a bélrendszert érintő panaszok
 • légúti tünetek
 • nemi úton terjedő kórok
 • állatkontaktus miatt - karmolás, harapás, fertőzött nyál - kialakuló betegségek
 • rovarcsípések okozta bajok (például malária)
 • sérülések, illetve azok elfertőződéséből adódó gondok.

Megelőzni a bajt...

A legjobb megoldás a megelőzés! Adassunk magunknak védőoltást e betegség ellen! Ez a 2 oltásból álló sorozat, hosszú ideig, akár 20 évig is megvéd a betegség kialakulásától.

Védőoltás tífusz ellen!

Bélrendszeri fertőzéseknél a véres székürítéssel járó, általában nem súlyos - kivéve gyermekek esetében - campylobacteriosist a pulyka- és a csirkehús terjesztheti.

A fájdalmas székelési ingerrel járó véres székürítést, vérhast legtöbbször a mosatlan gyümölcs fogyasztása okozza.

A trópusokon még két rettenetes betegségre kell odafigyelnünk: az egyik a kolera- híg, rizslészerű hasmenéssel, lázzal, gyors kiszáradással. A másik a hastífusz - súlyos hasmenéssel, magas lázzal, zavartsággal, bőrkiütésekkel. Ezek még ma is halálos kórságok lehetnek, ezért feltétlenül adassunk be magunknak védőoltást ellenük, ha veszélyeztetett területre utazunk!

Fontos tudnivaló!

Ha már elmúltunk 35 évesek, akár utazunk, akár nem, oltassuk magunkat újra torokgyík és tetanusz ellen, mert ettől az életkortól ellenanyagszintünk már nem elegendő a betegségek kivédésére! A Di-Te oltóanyaggal 10 évente érdemes újraoltást végeztetni!

dr. Bodrog Andrea

|
2005-07-07 18:38:50
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop