Ha nem érzi jól magát, halassza el a repülőutat

Igaz, hogy több légijáraton külön felszerelés áll az utaskísérők rendelkezésére arra az esetre, ha valamelyik utas rosszul lenne, a halasztható utakra ne induljunk el betegen.

repülés, MedAire | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Ha beteg van a gép fedélzetén, a légiutas-kísérők felhívják a Phoenix-i kórházat, itt működik ugyanis egy első szintű sürgősségi központ, ahol a sürgősségi esetekre szakosodott orvosok és egy 140 nyelven fordító csoport ad tanácsot és válaszol a kérdésekre egy adott időben repülő 2 millió utassal kapcsolatban.

A gép eredeti útvonalának megváltoztatására csak igen ritkán kerül sor, ezt a döntést ugyanis nem csak az orvos hozza meg, hanem a pilóta is, akinek az utasa egészségi állapotán kívül egy sor más tényezőt is figyelembe kell vennie.

A MedAire szolgálat átlagosan napi 75-80 hívásra válaszol. 2007-ben 97 haláleset történt a fedélzeten, ez a szám 2006-ban még 110 volt.

A leggyakrabban előforduló betegségek az ájulás, egyes gyomor- és bélrendszeri panaszok, légzőszervi problémák, például légszomj, és a különféle szívbetegségek, az aritmiától a szívleállásig, valamint olyan traumás esetek, mint például a lábtörés.

Törvény írja elő, hogy az amerikai légitársaságok gépein automata defibrillátor, oxigén, gyógyszerek és orvosi műszertáska legyen. Egyes légitársaságok a kötelező felszerelésen kívül további gyógyszereket is tartanak a fedélzeten.

A szakemberek azt ajánlják, hogy aki gyengélkedik, inkább ne utazzon. Ha mégis, és gyógyszert szed, vigye magával a kézipoggyászban. Igaz, hogy a légiutas-kísérők megtanulták, hogyan kezeljék a sürgősségi eseteket, egészségügyi képzést nem kaptak, tehát nem tudnak minden esettel érdemben foglalkozni.

Az utasok figyelmébe ajánlják, hogy ittasan ne üljenek gépre, és friss gipsszel se szálljanak fel, mert bedagadhat a frissen ellátott végtag.

A kötelező felszerelés a repülőn a következőket tartalmazza: aszpirin, alkoholos törlő, nitroglicerin tabletta, antihisztamin, infúziós berendezés, fonendoszkóp, vérnyomásmérő, hörgőtágító, fecskendők, gumikesztyű, sóoldat, epinefrin, szőlőcukor, kézi újraélesztő berendezés és olló.

Oxigén található az ülések feje fölött, de ez nem orvosi oxigén. A légiutas-kísérőknek és a pilótáknak külön hordozható palackos oxigén áll rendelkezésükre.

| repülés, MedAire
2016-05-02 11:29:48
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop