Hirdetés

Szívritmusszabályzóval a repülőtéren

Mi a teendő a biztonsági ellenőrzésnél, ha valakinek szívritmusszabályzója vagy beültetett defibrillátora van, vagy egyéb, fémből készült implantátumot van?

fémdetektor, utazás, pacemaker, protézis |

InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Ha nem akarja, hogy ez kiderüljön, kérje meg a biztonsági személyzetet, legyen diszkrét az ellenőrzéskor. Nem kötelező a pacemaker-azonosító, de ha van, mutassa fel a biztonsági vizsgálatot végző személynek, és kérje meg, hogy motozással ellenőrizzen, ne kelljen a fémdetektor-kapun átmennie, se a kézi készülékkel ne vizsgálják át.

A biztonsági tisztek az átvizsgáláskor nem kérhetik a ruha levetését, csak kézi átvizsgálást alkalmaznak.

A repülőtereken elhelyezett biztonsági kapuk fémdetektorait működésbe hozzák a fémből készült implantátumok, tehát az ízületi protézisek, lemezek, csavarok és velőűrszegek. Korábban a betegek egy kis kártyát kaptak a beültetést végző orvostól ennek igazolására.

Ma már nem szükséges az igazoló kártya, az orvosok is csak ritkán adnak ki ilyet. A biztonsági szolgálat a detektor jelzésekor ugyanúgy kezeli az esetet, akár van valakinek igazoló kártyája, akár nincs. Legfeljebb a szívritmusszabályzóval ellátott betegeknek ajánlatos igazolást magukkal vinniük.

Ha a beépített fém működésbe hozza a repülőtéren felállított detektort, az utast megkérik, fáradjon át egy második ellenőrzésre. Ekkor rúd-detektorral vagy kézi átvizsgálással győződnek meg arról, hogy a fém valóban a beteg testén belül helyezkedik el.

Transport Security Administration
fémdetektor, utazás, pacemaker, protézis

2018-06-13 12:34:26

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop