Utazás és a mélyvénás trombózis

A veszélyes vérrögök kialakulásának kockázata négy óráig vagy tovább tartó utazás után megkétszereződik. A kockázat azoknál jelentkezik, akik repülőgép, vonat, busz vagy személygépkocsi utasaként hosszú ideig ülve és mozdulatlanul maradnak.

mélyvénás trmbózis, vérrög, DVT | InforMed Hírek13   InforMed | Glanz, J.

Ilyenkor vérrögök alakulhatnak ki az alsó végtagokban, mely halálos lehet, ha egy része leszakadva a tüdőbe jut. A kockázat viszonylag alacsony marad - körülbelül egy 6,000 utas közül.

Azok az utasok, akik egy rövid időszak alatt többször is repülnek, szintén nagyobb veszélyben vannak, mert a mély vénás tromboembólia kockázata nem múlik el teljesen a repülés után, és a kockázat körülbelül négy héten keresztül továbbra is emelkedett marad.

A jelentés, amit még 2001-ben kezdeményeztek, amikor egy fiatal angol nő Ausztráliából hazafelé tartva a hosszú repülőúton tüdőembólia miatti meghalt, megerősíti, hogy sok más tényező is növeli a vérrögképződés kockázatát utazás alatt.

Fokozott a kockázat, ha valaki túlsúlyos, nagyon magas vagy nagyon alacsony, (magasabb 1.9m-nél vagy alacsonyabb 1.60 cm-nél), fogamzásgátló tablettát szed, illetve olyan örökletes vérképzőszervi rendellenességek esetében, melyek fokozott véralvadásra hajlamosítanak.

Bár a kutatók nem nézték meg, hogyan védekezhetnek az utazók a vérrögképződés ellen, néhány hatásos megelőző intézkedést már jól ismert. Például a lábszárizomzat tornásztatása, a láb fel-le mozgatása a bokaízületben segíti a vérkeringést az alsó végtagokban. Utazás alatt kerülni kell szoros ruházat viselését, mert a pangást okozhat. Ajánlatos, hogy a mélyvénás trombózisra hajlamosak kompressziós harisnyát hordjanak, és megfontolandó, hogy egy hosszú repülés előtt valamilyen vérhigítót alkalmazzanak.

BBC News

| mélyvénás trmbózis, vérrög, DVT
2015-12-10 23:00:27
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop