Hirdetés

Utazási tanácsok

Hónapokig tartó tervezés és spórolás után ne hagyjuk, hogy az álom nyaralást elrontsa a leégés, hirtelen jött nátha, vagy gyomor-bélhurut. Az alábbi tanácsokkal megkísérelünk segíteni.

utazás, gyógyszerkészlet, utazók hasmenése, mélyvénás trombózis |

InforMed Hírek29   InforMed | Glanz, J.

Kép: FreeDigitalPhotos.net

Az utazás megtervezése
Mielőtt lefoglaljuk az utat, tájékozódjunk úticélunkról. Milyen az éghajlat? Milyen magasan fekszik? Nem háborús övezetben van-e? A malária endémiás-e a régióban? A víz iható-e?

Az emberek gyakran véletlenszerűen foglalnak le egy utat - és később azon töprengenek, miért is kell mentőrepülőgépen, ápoló kíséretében hazatérniük.

Védőoltások

Kérdezzük meg háziorvosunkat, jóval tervezett indulásunk előtt, hogy szükséges-e bármilyen oltás abban az országokban, melyet meglátogatunk.

Ha hátizsákos túrára indulunk, szükség lehet különböző időközökben adott oltásokra, tehát legalább nyolc héttel indulás előtt keressük fel az orvost, hogy az egész oltássorozatot idejében befejezhessük.

A tetanusz, gyermekbénulás elleni oltás a minimális követelmény lehet, de kolera, tífusz, májgyulladás (hepatitis A és B) sárgaláz elleni és más védőoltásra is szükség lehet, az úti céltól függően. A malária elleni védelem létfontosságú Dél-Amerikába, Afrikába és Indiába történő utazás esetén.

Mit vigyünk magunkkal?

Gondoljunk a repülőtéri szabályokra, ne tegyük a kézipoggyászba az alábbiakat!
  • manikűrolló
  • fertőtlenítő oldat
  • kötszerek: (steril lap, rugalmas pólya, sebtapasz)
  • fájdalom- és lázcsillapítók (ibuprofen és hasonló gyógyszerek)
  • antihisztaminok allergia ellen
  • rovarriasztó
  • só, szájkrém
  • napolaj
  • sós orrspray
  • aloe vera tartalmú kenőcs leégés ellen
  • hashajtó, orvosi szén, hányáscsillapító
Babáknak csomagoljuk be mindazt, amire egy normális babának otthon is szüksége van, ne bízzunk abban, hogy majd ott helyben megvesszük.

Terhesség

A kismamák élvezzék ki még utoljára, hogy baba nélkül nyaralhatnak, de ne kockáztassák egészségüket. Kerüljék el a malária és sárgaláz zónákat, mert a malária, sárgaláz elleni tabletták szedése, és az élő oltóanyag alkalmazása kockázatos várandós nők számára.

Utazásra legalkalmasabb a terhesség 12 és 36 hete közötti idő, így kikerülhetők a vetélés és a koraszülés kockázatos időszakai.

Néhány légitársaság elutasítja 36 hetesnél idősebb terhesek szállítását. Nézzük meg a feltételeket utazási biztosításunkban.

Aktuális egészségügyi problémák, gyógyszerszedés

Ha naponta gyógyszert kell szednünk, ne felejtsük ki a poggyászunkból. Természetesen számos gyógyszert, amire külföldön szükségünk lehet, ott a gyógyszertárakban is megvehetjük. De a tapasztalat azt mutatja, hogy gyakran akkor van szükség a gyógyszerre, amikor minden zárva van, vagy több kilométerre található patika tartózkodási helyünktől.

Elrontjuk a napunkat, ha azzal töltjük az időt, hogy gyógyszertárt keresünk, vagy orvost akarunk megtalálni, aki felírja majd a gyógyszerünket, a nyelvi akadályokról nem is beszélve.

Nézzünk utána, vagy kérjünk még otthon a gyógyszerésztől tanácsot, mi a szokásos gyógyszerünk neve abban az országban, ahová elutazunk.

Idejében beszéljünk családorvosunkkal

Jóval elutazásunk előtt keressük fel háziorvosunkat, akit megkérhetünk, hogy külföldi utunkra írja fel szokásos gyógyszereinket, legfeljebb egy havi adagot.

A háziorvos azt is meg tudja mondani, hogy szükséges-e bármilyen különleges elővigyázatosság, vagy hogy szükségünk van-e bármilyen külön gyógyszerre a tervezett úton. Ugyanakkor arra is választ kaphatunk, hogy bármilyen védőoltás kell-e, vagy hogy malária elleni gyógyszerre szükség van-e.

Mennyi gyógyszert vigyünk magunkkal?

Az üdülésre magunkkal vitt gyógyszer mennyiségének elegendőnek kell lennie az egész útra. Az európai országok közötti megegyezés szerint három hónapra elegendő gyógyszert magunkkal vihetünk.

Orvosi nyilatkozat

Ha tűket, fecskendőket, vagy vényköteles gyógyszert kell magunkkal vinni, kérjük meg családorvosunkat, írjon egy nyilatkozatot, lehetőleg angolul, amelyben közli, hogy ezeket orvosi javaslatra visszük magunkkal. Így elkerülhető bármilyen probléma a vámnál.

Hasznos lehet, ha ezt a nyilatkozatot, franciára vagy spanyolra is lefordíttatjuk, attól függően, hová utazunk.

Az orvosi nyilatkozatban meg lehet magyarázni, hogy a gyógyszereket orvosi javaslatra szedjük, a tűket és fecskendőket, azért viszünk magunkkal, hogy szokásos gyógyszerünket, mint például az inzulin, be tudjuk adni, illetve sürgősség esetén lehet rájuk szükség.

Elvihetjük magunkkal a gyógyszer kiváltására felírt recept fénymásolatát is, de gondoljunk arra, hogy egy idegen nyelven írt szöveg, amit a vámtisztek nem értenek, esetleg csak felingerelheti őket.

Kérdezzük meg a követséget

Ha Európán kívülre utazunk, lehet, hogy a gyógyszerek bevitelét bonyolultabban szabályozzák. Sok ország, például India, Pakisztán, Törökország és néhány közel-keleti ország bizonyos gyógyszereket nem enged be. Lépjünk kapcsolatba az ottani követséggel, mielőtt elutazunk. Így aztán nem érhetnek bennünket kellemetlen meglepetések.

Legyünk elővigyázatosak

Bőrünk védelme a leégéstől csökkenti egy későbbi bőrrák kockázatát. Magas napvédő faktorszámú, magas UVA védelemmel kombinált oldatot kell használnia (SPF 15 vagy felette), ez különösen fontos a gyerekeknek.

Vegyünk inget, kalapot, használjunk napvédő olajt. Aki ha csak gondol is arra, hogy megenged magának némi alkalmi szexet, kondomot vigyen magával, hogy elkerülje a nem kívánt terhességet, az AIDS-et és más nemibetegségeket.

Az idősek és gyerekek a szélsőséges meleg és hideg ellen kevésbé tudnak védekezni, erre is gondolni kell.

Az utazók hasmenésének megelőzése

Olyan országokban, ahol az élelmiszer-higiénia nem megfelelő, csak frissen készült, tűzforró-ételt, jól átsütött húst együnk. Csapvizet és jégkockát ne fogyasszunk, kerüljük a salátákat és a gyümölcsöt hámozzunk meg.

A kagyló evése kockázatos, hacsak nem nagyon friss, és megfelelően főzött vagy sütött, és kerüljük a legyek könyörületére bízott utcai étkezőket.

Igyunk szénsavas palackozott vizet és csak megbízható helyen együnk fagylaltot. Vigyük magunkkal a bébiételt, és mindig forraljuk fel a baba vizét, sterilizáljuk.

Hasi fájdalom, hányás vagy hasmenés esetén tegyünk egy kávéskanál cukrot és egy csipetnyi sót egy pohár fertőtlenített vízbe, ezt igyuk rendszeresen, míg a tünetek javulnak.

Biztosítás

A magyar állampolgárok az EU-ban, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban jogosultak ingyenes egészségügyi ellátásra, ha magukkal viszik az EU kártyájukat.

Mindig kössünk utazási egészségbiztosítást is, mely minden országban kifizeti az esetleges kezelést és gondoskodik a hazaszállításról, ha szükséges.

Mélyvénás trombózis repülés alatt: új elmélet

Holland kutatók egy vizsgálat során megállapították, hogy a légi utasok vérében egy bizonyos, a vérrögösödésre utaló anyag 8 óra elteltével nagyobb mennyiségben van jelen, mint azokéban, akik ugyanennyi időt a moziban ülve töltöttek el.

A mélyvénás trombózis akkor alakul ki, ha a lábikra vagy a comb legmélyebben fekvő ereiben a vér áramlása annyira lelassul, hogy rögök képződnek. Maga a trombózis nem életveszélyes, de a szövődményei azok lehetnek. Leszakadhat ugyanis egy vérrög, amely a tüdő verőérbe kerülve végzetes embóliát okozhat.

A vizsgálat 71 önkéntese közül minden tízből négy olyan gén hordozója volt, ami a trombózis megnövekedett kockázatával járt.

A kutatás vezetője úgy véli, valószínűleg a mozgáshiány a fő kockázati tényező, de az eredmények arra utalnak, hogy a rizikót valami még fokozza, ha az illető nem a földön, hanem a levegőben tölt el mozgás nélkül több órát. Amint korábbi kutatások utalnak rá, ez a tényező a repülőgépeken lévő alacsony oxigénszint és a légnyomás lehet.

A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy bizonyos ismert óvintézkedések megtételével csökkenthető a kockázat.

Csak nyugalom

A külföldi üdülés kockázatos és izgalmas lehet. De kis szerencsével, követve a jó tanácsokat, egészségesen, kipihenten és vidáman térhetünk haza.

Kapcsolódó rovatok:
Napsugárzás és a bőr
Terhesség
Pihenés, relaxáció
Gyógyszerek
Hasmenés, székrekedés
Ételmérgezés - Salmonella fertőzések
Visszeresség, trombózis

utazás, gyógyszerkészlet, utazók hasmenése, mélyvénás trombózis

2023-06-21 15:44:56

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop